HERONJTE E SPAÇIT

Historia e Spaçit mbart një listë të gjatë vrasjesh, ekzekutimesh, etj, por referuar revoltës 1973 po publikojmë aktin kryesor të dhënë nga gjykata speciale.

Gjykata e Lartë e Republikës Popullore të Shqipërisë dënoi me vdekje (me pushkatim) Dervish Bejko, Pal Zefi, Hajri Pashaj dhe Skënder Daja.

Po kështu u ridënuan me 15 vjet heqje lirie Demir Pojani, Paulin Vata, Bardhyl Fejzullai, Njazi Bylykbashi Theofilio Gjika, Bebi Konomi dhe Daver Kuçi. U ridënuan me 25 vjet heqje lirie Luan Burimi, Sami Dangëllia, Hodo Sokoli, Dashnor Kazazi, Syrja Lame, Ylber Merdani, Zef Ashta, Luan Koka, Shuaip Seiti, Koço Papa, Sotiraq Simaku, Fiqiri Muho, Pjetër Gjoka, Agron Kalaja, Ulsi Pashollari dhe Gëzim Medolli.

Presidiumi i Kuvendit Popullor miratoi ekzekutimin per kater emra: Skënder Daja, Dervish Bejko, Hajri Pashaj dhe Pal Zefi.

Te gjitha vendimet u shpallen nga gjykata speciale e krijuar per revolten e Spaçit me 24.5.1973. Kryetari i trupit gjykues ishte Hilmi Telegrafi dhe ndihmes gjyqtare Ymer Aliko dhe Mithat Goskova.