• Të vendosim drejtësi në kujtesën tonë
  - F.Lubonja
 • REPARTI 303 – HISTORI E PANJOHUR

  Më 25 maj të vitit 1951, regjimi komunist me urdhër të Byrosë Politike krijoi Repartin 303, – një organ tipik i diktaturës të proletariatit, i mbështetur në modelet sovjetike të Gulakut. Qëllimi ishte unik: jo vetëm burg i sigurisë së lartë për “armiqtë” e sistemit, por edhe kamp pune i sigurisë së lartë me trajtim jashtë çdo […]

 • LUGINA E MBIJETESES

    Para vitit 1968 Shqipëria komuniste njihte dy lloj burgjesh: ato të izolimit dhe kampet e punës. Burgu i Spaçit u ndërtua si eksperiment brutal që i bashkon këto dy elemente. Pozicioni i tij ishte unik, në mes të maleve dhe në mjedis të ashper, në formë hinke dhe me nivelin më të lartë të […]

 • MALLKIMI I MINIERES – BURG

  Kampi ishte në varësi nga Ministria e Punëve të Brendshme, por miniera ishte edhe në varësi nga ministria e këtij sektori. Gjithsesi, përgjegjësia kryesore e organizimit, drejtimit, monitorimit dhe trajtimit ne burgun – kamp ishte e MPB. Norma ishte e detyruar pavarësisht gjendjes shëndetësore, dhe rritej, në varësi nga orientimi politik për nivelin e dënimit […]

 • NJË DITË NË SPAÇ

  Në këtë kategori gjeni të pasqyruar detaje dhe informacione të një ditë të zakonshme në burgun e Spaçit. Kohën e lirë të limituar të dënuarit e kalonin në dhomat e fjetjes duke biseduar me njëri-tjetrin për tema të zakonshme, torturat që ishin pothuajse të përditshme, për problemet, por edhe për poezitë apo krijimet e tyre që kishin filluar […]

 • ARRATISJA NGA FERRI DHE TORTURA

  Kampi – burg i Spaçit, përveç pozicionit jo të favorshëm gjeografik për të lejuar arratisjen, kishte edhe një survejim të jashtëzakonshëm me polici dhe ushtri speciale. Disa të burgosur politikë tentuan, disa arritën ta kalojën barrierën e parë, por në çdo rast u kapën dhe u ekzekutuan për tu bërë shembull për të burgosurit e tjerë. Sistemi […]

 • REVOLTA E SPAÇIT – MAJ 1973

    Pavarësisht se Spaçi ishte burg unik dhe periudha e funksionimit të tij përfshin kohën e ashpersimit të praktikave të dhunshme të regjimit, Spaçi ka realizuar edhe një prej akteve të pakta dhe të jashtëzakonshme të rezistencës dhe revoltës antikomuniste. Revolta e Spaçit nisi më 21 maj 1973 dhe zgjati 3 ditë. Ajo nisi si […]

 • HERONJTE E SPAÇIT

  Historia e Spaçit mbart një listë të gjatë vrasjesh, ekzekutimesh, etj, por referuar revoltës 1973 po publikojmë aktin kryesor të dhënë nga gjykata speciale. Gjykata e Lartë e Republikës Popullore të Shqipërisë dënoi me vdekje (me pushkatim) Dervish Bejko, Pal Zefi, Hajri Pashaj dhe Skënder Daja. Po kështu u ridënuan me 15 vjet heqje lirie Demir […]

 • SPAÇI MONUMENT KULTURE, POR I BRAKTISUR

  Kategorizimi i burgut të Spaçit me statusin “Monument Kulture” i kategorisë II-të, gjatë tranzicionit nuk e ka ndaluar dorën e njeriut ta dëmtojë, ta grabisë pjesë – pjesë për skrap dhe kështu, të zhduk detaje e prova të jashtëzakonshme të historisë së këtij vendi vuajtjesh dhe sakrificash njerëzore. Nisma të shumta e premtime periodike për kthimin […]

 • DOKUMENTARË

  Spaçi – Burgu i Harruar. Spaçi – The forgotten Prison DOKUMENTAR BURGU SPAÇ Spaç-Simboli i Qendreses Antikomuniste Pellumb Lamaj – Spaç, Simboli i Qendreses Antikomuniste Djaloshi me kitare Hysen Haxhiaj: Si na vranë shpirtin e trupin në burgun e Spaçitkliko per te pare me shume Rivarroset Tom Ndoja Projekti per te kthyer ish burgun e […]